SottiisiMoves päättyi aurinkoisiin tunnelmiin

Kansainvälisen kansantanssifestivaalin Pispalan Sottiisin ja valtakunnallisen Nuori Kulttuuri Moves-tanssikatselmuksen kaksoistapahtuma SottiisiMoves 11.-15.6. Tampereella päättyi aurinkoisiin tunnelmiin. Sunnuntain juhlakulkueessa Hämeenkadulla, pääjuhlassa Pyynikin urheilukentällä ja Moves-katselmuksen päätösjuhlassa Tampereen Työväen Teatterissa nähtiin yhdessä tekemisen ja tanssin riemua.

SottiisiMoves keräsi viiden päivän aikana 39 000 katsojaa. Ohjelmaa tarjottiin tapahtumaviikon aikana 10 000 minuuttia 80 eri tilaisuudessa. Festivaalille osallistui 2 500 eri-ikäistä tanssijaa, joista yli puolet oli alle 18-vuotiaita. Kotimainen päävieras oli Pispalan Sottiisin Vuoden 2014 kansantanssiyhtye Kirjavat Lappeenrannasta. Lisävärinsä SottiisiMovesiin toivat kansainväliset tanssiryhmät Rhythm Performing Arts Intiasta, Lubelacy I Puolasta, Regös Táncegyüttes Unkarista, Razzadory Venäjältä ja Leigarid Virosta.

SottiisiMovesissa oli konsertteja, katselmuksia, tanssipartyja, klubi-iltoja, flash mobbeja ja osanottajille tanssi-ja musiikityöpajoja. Keskustorin lavalla nähtiin koko tapahtuman ajan yleisölle maksuttomia vauhdikkaita tanssi- ja musiikkiryhmien esityksiä.

Hetken aikaa – Tanssin taikaa

Kansantanssijoiden pääjuhla huipentui Pyynikin urheilukentälle Hetken aikaa – Tanssin taikkaa teokseen, jossa heittäydyttiin tunnelmasta toiseen. Juhlaohjelmassa tanssivat lapset, nuoret ja aikuiset yhdessä ja erikseen.

Valtakunnallinen Moves-tanssikatselmus

Nuori Kulttuuri Moves-tanssikatselmus oli kiinteä osa festivaaliviikonloppua. Valtakunnalliseen katselmukseen valittiin 125 ryhmää ympäri Suomen pidetyistä alueellisista tapahtumista. Moves-päätöjuhlassa Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä nähtiin katselmuksen parhaita paloja sekä jaettiin stipendejä ja kunniakirjoja nuorille tanssijoille.

SottiisiMovesiin suojelijana toimi presidentti Sauli Niinistö ja taiteellisina johtajina Petri Kauppinen ja Marko Keränen. SottiisiMovesin pääjärjestäjinä olivat Suomen Nuorisoseurat ry / Pispalan Sottiisi ja Nuori Kulttuuri -säätiö yhteistyössä Tampereen kaupungin sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

 

SottiisiMoves 11.-15.6.2014 pähkinänkuoressa

10 000                Minuuttia tapahtumia

39 000                Kävijää

261                      Kotimaista esiintyjäryhmää

5                           Kansainvälisiä vieraita (Intia, Puola, Unkari, Viro ja Venäjä)

17                        Tapahtumapaikkaa

80                        Tilaisuutta

61                        Kaupunkia / paikkakuntaa

300                      Talkoolaista

2 000                   Tanssijaa Hetken aikaa – Tanssin taikaa pääjuhlassa

5 500                   Tanssijaa Moves-aluetapahtumissa

 

Lisätietoja:

Jukka Heinämäki

Toiminanjohtaja

Pispalan Sottiisi

puh. 050 526 8957

 

Panu Mäenpää

Toiminnanjohtaja

Nuori Kulttuuri -säätiö

puh. 050 301 1332

 

Maarit Saarelainen

Tiedottaja, SottiisiMoves, puh. 040 356 1991

www.sottiisimoves.fi

sähköposti: [email protected]

Nuori Kulttuuri Moves -katselmuksen raati jakoi nuorille taiteilijoille stipendejä

Opetus- ja kulttuuriministeriön palvelu- ja kehittämiskeskus Nuori Kulttuuri ja sen valtakunnallinen nuorten tanssitapahtuma MOVES päättyi tänään Tampereella huikeaan päätösjuhlaan Tampereen Työväen Teatterin isolla näyttämöllä. Kolmen päivän aikana Tampereella nähtiin yli 125​ esitystä nuorten tanssiryhmiltä ympäri Suomen. Tapahtumaa varten koottu raati jakoi stipendejä ja kunniakirjoja ryhmille oheisen liitteen mukaisesti tapahtuman taiteellisen johtajan, tanssija-koreografi Marko Keräsen johdolla.

Nuori Kulttuuri -säätiön tanssin taiteellinen johtaja Marko Keränen oli koonnut suomalaisen tanssin huippuammattilaisista raadin, joiden tehtävän oli antaa palautetta nuorille heidän esityksistään. Nuori Kulttuuri-toiminnan tehtävän on tarjota jokaisella Suomessa asuvalle alle 29-vuotiaalle lapselle ja nuorella mahdollisuus oman taiteen esittämiseen ja oikeuden saada siitä pedagogisesta ja taiteellisesti korkeatasoinen palaute. Keränen summasi tapahtumassa nähtyjä nuoria taiteilijoita seuraavasti: “Nykypäivänä nuori tanssitaiteilija on edeltäjiään paljon rohkeampi kokeilemaan ja avoimempi erilaisille vaikutteille. Katselumuksessa on nähty upeita avauksia ja palautetilanteet ovat olleet keskustelvia ja hyviä kokemuksia sekä osallistujalle että ammattiraatilaiselle.”

Nuori Kulttuuri -säätiö on opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurisen nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskus, joka valtakunnallisesti koordinoi ja järjestää nuorten taidetapahtumia sekä kulttuurisen nuorisotyön täydennyskoulutuksia nuorisotyön ammattilaisille. Tänä vuonna valtakunnallista katselmusta edelsi 20 aluetapahtumaa, joissa tanssi yhteensä noin 6000 nuorta ja joita oli seuraamassa 11500 tanssiin hurmaantunutta katsojaa.

Tämän vuoden Moves-tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen Pispalan Sottiisin tapahtuman kanssa, nimellä SottiisiMoves 2014. Yhteistapahtuma keräsi Tampereelle lähes 2600 tanssijaa. Seuraavan kerran Nuori Kulttuuri Moves -tapahtuma järjestetään vuonna 2017.

Lisätietoja tapahtumasta:

Nuori Kulttuuri -säätiö

Toiminnanjohtaja Panu Mäenpää,

puh. 050 3011332, [email protected]

www.nuorikulttuuri.fi

Stipendit

3000€ Koskelan tanssi Äänekoskelta

Raati haluaa tukea Koskelan tanssia, koska tänä vuonna nähtiin upeat esitykset Nettivakoilua, Pintaa Syvemmälle, Ruohonjuuritasolla ja Step Up The Beat. Tällä rahalla raati kannustaa teitä toteuttamaan opettajavierailuja ja työpajoja.

2000€ Nurmijärven Tanssiopisto

Nurmijärven Tanssiopistolta on kehittymässä jotain hienoa, sen osoittivat esitykset OKRA ja Roxanne. Stipendin voi käyttää hienon verson kehittämistyöhön.

2000€ Espoon Tanssiopisto

Iloisia, taitavia, monipuolisia esiintyjiä. Hyvällä mielellä osaamista. Erityismaininta uudesta raikkaasta näkökulmasta steppiin.

1500€ Tamara Rasmussen Opisto

Vuodesta toiseen laadukkuus ja hyvä tekeminen näkyy todella vahvasti. Esiintyjien ilmaisu ja tekniikka häikäisee joka Movesissa. Raati haluaa osoittaa stipendin Tamara Rasmussenin upeille, ilmaisukykyisille nuorille taiteilijoille.

1000€ Nuorisoseura Motora ry

Raati haluaa stipendillä kannustaa entistä vahvemmin tutustumaan muihin tanssilajeihin ja hyödyntämään siitä tulevaa oppia entistä vahvemmin kansantanssissa.

1 000€ Baletti- jaLiikuntakoulu Hannele Soulasmaa

Esitykset All eyes on Me!, Sama Sydän, Ängel ja Viileät Venlat ja Räppääjä osoittivat raadille, että Hangosta löytyy hyvää asennetta!

1000€ Suru, Baletti- ja tanssistudio Teija Suova

Valmis ja eheä tanssi. Kokonaisvaltainen vaikuttava teos. Liikkeen virtaavuus oli omaa luokkaansa.

1000€ IT-factor

Esitys nimeltä The Abyss-Kurimus oli lahjakkaiden nuorten kokoama. Tämän ryhmän taustalla ei ole taustayhteisö, joten stipendi on erityismaininta näiden nuorten omalle aktiivisuudelle.

500€ Hip Hop Hooray, Funky Fresh

Ryhmän groove oli ihan omaa luokkaansa ja esiintyjät tiesivät mitä tekivät. Lajin historia on hallussa ja tanssia oli maustettu omalla tyylillä. Liikkeen haastavuudesta huolimatta, se oli sulavaa. Raati haluaa stipendillä tarjota mahdollisuuden opetukseen.

500€ Lords of the Underground, Tanssistudio Dance Art

Tässä on ryhmä, jolla ei ole ohjaajaa tai koreografia. Ryhmä kuitenkin esiintyy hienosti ja heittäytyy rohkeasti vaikeisiin juttuihin mukaan.

500€ Heimotanssi, Kuhmolaisten tanssin ystävät ry

Eheä kokonaisuus, jossa tanssijat tulkitsivat hurjasti heittäytyen ja osoittaen TANSSIN ILOA!!!! Nämä esiintyjät pitivät lavalla hauskaa.

500€ Kirje – Revityt palaset, Tampereen Musiikkiakatemian Tanssiopisto

Teknisesti lahjakkaat tanssijat toteuttavat vahvaa teosta, jossa tarina kantaa.

500€ Kohtasin, Tanssikoulu Dance Actions

Yhtenäinen, energinen, rohkeasti esitykseen heittäytyvä ryhmä.

Kunniakirjat

 1. Miloff Tanssiopisto, Princess Florine

Nuori hyvin lahjakas solisti, joka osoittaa oma-aloitteisuutta ja klassisen baletin liikkeen vaativaa tarkkuutta ja taitoa! Nuoreksi taiteilijaksi huippulahjakas.

 1. Taru Hytönen, Pintaa Syvemmälle, Koskelan tanssi

Koreografiasta ja vahvasta tanssijan työstä.

 1. Geenimanipuloidut organismit, Jyväskylän ammattiopisto

Visuaalinen, kokonaisvaltainen teos. Kunnianhimoinen koreografia, joka oli ajateltu pidemmälle. Teknisesti varma.

 1. Aamutoimet, Tanssistudio Razzmatazz

Tekninen valmius oli hyvä. Nämä nuoret taiteilijat tekivät tanssia ilolla.

 1. Veera Takala, Nettivakoilua, Koskelan tanssi

Nuori taiteilija, joka on laaja-alainen monipuolinen tanssija. Karismaa, läsnäoloa ja avoimuutta.

 1. Purosilla, Nuorisoseura Rajan Nuoret ry

Esitys, jossa oli hurmosta ja pyörrettä! Otti yleisön mukaan. Tämä oli enemmän kuin esitys!

 1. Pudotus, Soisalo-tanssikoulu

Esityksen erityinen sisältö ja tanssijoiden vilpitön yhteishenki loivat harmonisen, tsemppaavan tunnelman. Toivomme saavamme nähdä teitä myös tulevaisuudessa!

 1. Rooli, Jokihelmen opiston tanssikoulu

Hieno oma koreografia! Raati haluaa kannustaa tyttöjä jatkamaan oman taiteilijuuden löytämistä.

 1. We don’t wanna be like them, Tanssistudio Jamin

Luontaisesta ja herkkätunnelmaisesta teoksesta. Teos pursusi rauhaa. Solisti kokosi tunnelman.

 1. Ängel, Baletti- ja liikuntakoulu Hannele Soulasmaa

Vahva eheä kokonaisuus. Taitotasoltaan vahva, ammattimainen, yksilöistä koostuva ensemble. Innokas ja avoin asenne.

 1. Lauma, Vaskivuoren lukio

Omaperäinen, ammattimainen lattiankäyttö. Tässä olivat tanssijat pystyneet toteuttamaan oman tehtävänsä ja tuomaan koreografian näkyville.

 1. Bye Bye Blackbird, Tanssistudio Funka

Tyylipuhdas kokonaisuus. Koreografia rakennettu tanssijoille niin, että nämä ymmärsivät sen ja esittivät sen rytmisesti ja tarkasti. Ryhmä toimi hyvin yhteen ja huokui tanssin iloa ja ymmärrystä läsnäolonsa luonteesta yleisön edessä.

 1. Pyykin pesulla, Tanssikoulu 1st step

Vanhanaikaista kunnon tanssia, jossa liikuttiin vauhdikkaasti. Ryhmä säteili onnea. Avoimia ja rohkeita. Iloinen ja eloisa ryhmä. Liikkuivat rohkeasti tilassa. Hyppivät komeasti ja nauttivat osaamisestaan.

 1. Oodi postinkantajalle, Keravan tanssiopisto

Vahvasta tanssillisesta perusosaamisesta.

 1. Samassa Maailmassa, Taidetehtaan tanssikoulu

Uskallus, rohkeus, pois omalta mukavuusalueelta.

 1. Oliver Twist!, Studio Move

Näyttävä ja yllätyksellinen esitys!

17. Vantaan tanssiopiston proggispaja

Nuoresta iästä huolimatta vahvaa ja kypsää ilmaisua, joka haastoi katsojan mielenkiintoisesti.

 

KANSANTANSSI NOSTEESSA TAMPEREELLA

Lasten ja nuorten valtakunnallinen kansantanssiryhmien luokittelu pidettiin 12.–14.6. Tampereella osana SottiisiMovesia. Luokittelu keräsi noin 200 tanssijaa ja soittajaa näyttämään taitojaan. Joka toinen vuosi järjestettävä 6-16 -vuotiaiden kansantanssijoiden ja -muusikoiden tapahtuma huipentui Priimatiima-konserttiin.
Neljässä Tanssiralli-konsertissa nähtiin yhteensä 24 kansantanssiryhmää eri puolilta Suomea. Luokittelu oli jatkoa Rovaniemellä maaliskuussa järjestetylle luokittelulle. Siihen osallistui yksitoista ryhmää. Luokittelun järjestivät Suomen Nuorisoseurat ry.
Luokittelussa ryhmät jaetaan ikä- ja sukupuolirakenteen mukaan kuuteen eri sarjaan: 10 vuotta ja nuoremmat, 13 vuotta ja nuoremmat sekä 16 vuotta ja nuoremmat, erikseen tyttö- ja sekaryhmät. Raati sijoittaa ryhmät kulta-, hopea-, pronssi- tai harrastussarjaan.

Tulokset:
10 vuotta ja nuoremmat tyttöryhmät
Kikatus, Nuorisoseura Rajan Nuoret ry: HARRASTUS
Pisarat, ISOn Tanhuujat: HOPEA

10 vuotta ja nuoremmat sekaryhmät
Hyrrä, Nuorisoseura Vilikas ry: PRONSSI
Motoran Nopsakat, Nuorisoseura Motora: PRONSSI
Motoran Vinhakat, Nuorisoseura Motora: HOPEA
PikkuOttoset II, Kaustisen Nuorisoseura ry: KULTA

13 vuotta ja nuoremmat tyttöryhmät
Keikaus, Nuorisoseura Rajan Nuoret: HARRASTUS
Kimara, Nuorisoseura Rajan Nuoret: KULTA
Motoran Liipukat, Nuorisoseura Motora: PRONSSI
Pauha, ISOn Tanhuujat: HOPEA
Viirkantti, Nuorisoseura Nuori Iisalmi: PRONSSI
Vinksa, Kinnulan Nuorisoseura: HARRASTUS

13 vuotta ja nuoremmat sekaryhmät
Hilipakat, Alavuden Nuorisoseura: HOPEA
Kirpakat, Lahden Tanhuujat: PRONSSI
PikkuOttoset I, Kaustisen Nuorisoseura ry: HOPEA
16 vuotta ja nuoremmat tyttöryhmät
Eurot, Nuorisoseura Nuori Iisalmi: PRONSSI
JunioriOttoset, Kaustisen Nuorisoseura ry: PRONSSI
Mattien ja Maijojen Junnulikat, Matit ja Maijat ry: KULTA
Raika, Kinnulan Nuorisoseura: PRONSSI
Trilli, Nuorisoseura Katrilli ry: HOPEA

16 vuotta ja nuoremmat sekaryhmät
Kimurantti, Nuorisoseura Rajan Nuoret: HOPEA
Mattien ja Maijojen Juniorit, Matit ja Maijat ry: HOPEA
Motoran Kipakat, Nuorisoseura Motora: HOPEA
Ripakat, Lahden Tanhuujat: HARRASTUS

Raatilaiset olivat kansantanssin ja -musiikin ammattilaisia: tanssinopettaja (AMK) Tiina Lindblad, tanssija / tanssinopettaja (AMK) Viljami Pekkala, muusikko ja musiikin monitaituri Jarmo Romppanen, freelance-muusikko ja musiikin opettaja Jarno Tastula, taiteen maisteri ja tanssinopettaja (AMK) Niina Susan Vahtola, tanssinopettaja (AMK) Jutta Wrangén. Raatien sihteereinä toimivat Elena Penttilä ja Pirita Laiho.
Kansantanssiluokittelussa lasten ja nuorten kansantanssiryhmillä on mahdollisuus esiintyä ja saada kehittävää palautetta omasta esiintymisestään. He pääsevät myös seuraamaan toisten ryhmien esityksiä ja saavat sitä kautta ideoita ja uutta innostusta harrastukseensa.
Jokainen ryhmä esittää ikäsarjasta riippuen 5-10 minuuttia kestävän esityksen, jonka raati katsoo. Esityksen jälkeen yhteisessä keskusteluhetkessä jokainen ryhmä pääsee keskustelemaan raadin kanssa. Esityksen ja etukäteen annettujen taustatietojen perusteella raati auttaa tanssijoiden kasvua harrastajina ja ryhmänä sekä tukee ohjaajan kasvatustyötä kirjallisesti annettavalla palautteella. Myös lapset pääsevät osallistumaan arviointiin. Tässä ”tossuraadissa” on kolme 7-16 -vuotiasta lasta, jotka kertovat mielipiteensä nostamalla supikkaita ilmaan. Parhaat pisteet saa esitys, jolle supikkaita paukutetaan yhteen.
Lasten ja nuorten kansantanssiryhmien luokitteluja on järjestetty vuodesta 1994 lähtien joka toinen vuosi, vuorovuosin aikuisten luokittelun kanssa.

Uusia mestareita kansantanssikiltaan

Suomen Nuorisoseurat ry:n hallitus on nimennyt 6 uutta mestaria Kansantanssikiltaan. Killan uudet jäsenet ovat

Leena Aspegrén, Rovaniemi
Laura Hakojärvi, Alavus
Mirja Hynynen, Iisalmi
Pirjo Nuortila, Nurmijärvi
Ilpo Salonen, Lempäälä
Lea Virta, Kurikka

Kansantanssikiltaan nimetään Nuorisoseurajärjestön kansantanssitoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä, joita kutsutaan kansantanssimestareiksi.  Nimetyt ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet kansantanssitoimintaan Suomessa.

Kansantanssikiltaan nimetyt kansantanssimestarit julkistettiin SottiisiMoves –tapahtumassa Tampereen kaupungin vastaanotolla  Raatihuoneella 13.6.2014.

Kansantanssikillassa on yhteensä 11 jäsentä.  Vuonna 2012 nimetyt kansantanssimestarit ovat Sirkka Viitanen (Helsinki) Rauni Riikonen (Joensuu) Liisa Villanen (Toijala), Eila Alakiuttu (Kello), Pentti Kainulainen (Espoo) ja Rainer Maunula (Valkeakoski).

Lisätietoja:
Antti Kalliomaa, 040-5477 157

SottiisiMoves torstai tanssia täynnä

Valtakunnallinen lasten ja nuorten kansantanssiluokittelu järjestettiin 12.6. SottiisiMovesissa. Mukana oli 24 ryhmää eri puolilta Suomea. Esiintyjät ovat iältään 6 – 16 -vuotiaita. Luokitteluissa ryhmät pääsevät esiintymään  ja saavat siitä kehittävää palautetta. He voivat samalla myös toisten ryhmien esityksiä. Luokittelujen tulokset julkistetaan Priimatiima-konsertissa Sampolassa 14.6. klo 17.00–18.30.

Konserttiin on vapaa pääsy. Luokittelun järjestää Suomen Nuorisoseurat ry. joka toinen vuosi.

Lähteekö Tullikamarilla lapasesta?
Torstai-iltana nähdään lähteekö kansainvälinen folklorekonsertti lapasesta. Tullikamarin pakkahuoneella klo 21.00 alkaen esiintyvät Lapin Urheiluopiston tanssilinja, Leigarid Virosta, Hässäkkä Oulusta, Razzadory Venäjältä ja Rhytm Performing Arts Intiasta.

Liput: Aikuiset 15 €, lapset alle 16 vuotta 7 € (Aamulehden kanta-asiakaskortilla: Aikuiset 12 €, lapset alle 16 vuotta 5 €) tai SottiisiMoves-passi. Liput Lippupalvelusta tai tuntia ennen ovelta.

Huomenna torille neljältä

Perjantaina kannattaa tulla Tampereen keskustorille viimeistään klo 16.00. Sillä silloin koko tori tanssii ”Huojuvien kuusten” tahtiin ja aloittaa samalla SottiisiMovesin viralliset avajaiset.